EN WB SPECIAL TACK!

Som ni vet är jag ju numera väldigt uppmärksam på initialerna WB. Man kan inte säga att jag letar efter denna bokstavskombination, men den finns så att säga alltid i mitt bakhuvud.
På den senaste resan till Florida skulle min kusin ta mig till en mycket speciell bar i Sarasota, söder om Tampa på västsidan av denna underbara halvö. Jag borde insett faran, den heter säkerligen något spännande som Sarasota Special eller något liknande. Såklart inte, i stora neonbokstäver så lyste Willys Bar emot mig.
Min kusin Brenna förklarade att drinkarna var mycket vetenskapligt grundade. Alla var spetsade med något som man inte förväntar sig. Vad det innebar för smaken framkom inte.
Jag tog en som hette 8 legs och försökte gissa var det namnet kom ifrån.Bartendern log åt mig.
– Du kan aldrig komma på det, skrattade bartendern. Inte ens om du har gått tolv år på universitet.
OK, tänkte jag och tog en stor klunk. Den var god, både söt och sur, smakade inte sprit, men värmde gott ändå. Jag tog en till och innan kvällen var slut hade ytterligare två slunkit ner. Så dags började alkoholen kännas av och jag undrade ännu mer vilken den vetenskapliga ingrediensen var.
– It is Water Bear, sa mannen bakom disken.
– Water Bear, what is that, I´ve never heard of them?
Och så började han förklara. Det visar sig att Water Bear är en stam inom djurriket. De är mycket små, mellan 0,05 och 1 mm och i huvudsak vattenlevande, även om de också återfinns på land i exempelvis mossa. De kännetecknas av fyra kloförsedda “benpar” (nu förstod jag namnet 8 legs), som används för att gå eller klättra på underlaget. Detta gör att de liknar små knubbiga björnar, vilket är upphovet till benämningen “björndjur”.
Jag tackade och vi lämnade baren. Utanför stod en man på knä, han var inte helt nykter. Faktum är att han gick på alla fyra. Jag frågade vad han druckit och han svarade med vissa svårigheter – eight Water Bearsccchh.
Hemma hos Brenna kände jag mig lika upprymd som nyfiken. Som man gör idag, googlade jag på Water Bear och fick fram en mängd intressanta fakta, bland annat vad den lilla ”björnen” heter på svenska – Trögkrypare.
Nu förstod jag.